Voedselbos Klein Groenrijk

Afgelopen winter hebben we samen met hele fijne hulp van anderen de start gemaakt met het voedselbos van Klein Groenrijk, achter het sportveld in Cromvoirt. Er zijn maar liefst 2.500 pioniersbomen van 15 verschillende soorten aangeplant! Dit zijn bijvoorbeeld berken, esdoorns, wilgen, vlieren en iepen, die we eerder deze winter hadden geoogst of gekregen. Zij bereiden de bodem de komende tijd alvast voor op het eetbare groen, dat komende winter (’23-’24) aangeplant zal gaan worden.

Zo staan er al zo’n 100 fruitboompjes in de moestuin klaar om straks naar het voedselbos te verhuizen. Veel daarvan hebben we vorige winter (‘21-‘22) zelf geënt, zoals tijdens de entworkshop van Monique van ‘Op Goede Grond’. Dit zijn vooral heule lekkere, oude rassen appels, peren, kersen, pruimen en vijgen. Nog héél eventjes wachten… 😉

De vers aangeplante ~1.500 boompjes in het nieuwe voedselbos Klein Groenrijk in Cromvoirt

Meedoen

Er is de komende tijd voldoende te doen; boompjes water geven en vrij maken van gras, bamboestokjes plaatsen als markering, hout sjouwen of versnipperen, de moestuin voorbereiden, enzovoorts. Omdat we er (nog) niet wonen zijn we er niet de hele tijd aanwezig, en daarom werken we met een planning voor wie er wanneer is.

Wil je graag langskomen om te helpen? Laat het ons dan vooral weten! Dat kan via de Whatsapp groep (link), maar even een mailtje (welkom@kleingroenrijk.nl) kan ook. Dan leggen we dan meer uit over wie er wanneer is, en hoe we dit samen vorm geven.

Bezoeken

Waar het voedselbos ook al erg geschikt voor is, is gewoon samen (of juist alleen) van de fijne plek genieten, ontspannen in ’t zonnetje, of bijvoorbeeld samen achter in de open cirkel mediteren voor wie dat leuk vindt.

Voel je vrij om (tussen zonsopkomst en zonsondergang) via het hek aan de voorkant erin te gaan, ook als wij er niet zijn. Loop lekker rond, leg een picknickkleed neer of geniet van je lunch op het picknickbankje, terwijl de bijen om je heen zoemen. Een paar dingetjes om dan op te letten:

– Gebruik het hek met de bamboestokken erin (zie foto hieronder)
– Blijf op het gemaaide paadje als je naar achteren wandelt
– De hond graag even thuis laten als wij er niet zijn
– Vergeet niet om het hek weer goed dicht te doen, zowel bij het naar binnen gaan als het weggaan

De ingang van voedselbos Klein Groenrijk, gezien vanaf het zandpad achter het sportveld in Cromvoirt

Vind je het leuk als één van ons er is? Neem dan eerst even contact met ons op.

Locatie

Hier vind je het voedselbos van Klein Groenrijk: 5266 AG in Cromvoirt. Je kunt het bereiken door over of langs het sportveld te lopen achter de Battle Axe (St. Lambertusstraat 60).

De locatie van voedselbos Klein Groenrijk in Cromvoirt, gelegen achter het sportveld bij dorpsgebouw de Battle Axe

Wie weet tot snel!