Vraag & antwoord

Deze pagina wordt steeds aangevuld met vragen die wij ontvangen. Sommige vragen beantwoorden we ook in ons visiedocument. Heb jij een vraag die nog niet beantwoord is? Stuur ons dan gerust een mail via welkom@kleingroenrijk.nl.
Deze pagina is voor het laatst geüpdatet op 30 januari 2024.

PLANNING

Is de vergunning al verleend?
Op 9 november 2023 is de omgevingsvergunning voor het realiseren van Klein Groenrijk door de gemeente Vught verleend. Op 15 november is deze gepubliceerd op www.officielebekendmakingen.nl. Hier kun je de vergunning inzien. En sinds 28 december is de verlening onherroepelijk, waarmee Klein Groenrijk officieel een ‘go’ heeft!

Wanneer beginnen de eerste werkzaamheden?
Op vrijdag 28 oktober zijn in overleg met de werkgroep ‘invulling sportveld’ (woordvoerder Jan Bol) de grote goals en ballenvanger verwijderd. Ook is een nieuwe toegang aan de zuidzijde van het terrein gemaakt en zijn er alvast enkele materialen geleverd.

Daarna zijn er op 1 november bouwhekken rondom het terrein geplaatst, dat wil zeggen rondom de achterste 40 meter van het sportveld. De voorste 80 meter blijft gewoon zoals het is (een werkgroep uit het dorp maakt hier een plan voor).

Deze hekken plaatsen we zodat het terrein vrij en veilig blijft tijdens de bouw- en graafwerkzaamheden. In de eerste week van november zijn we gestart met het in elkaar zetten van ons gemeenschappelijke bijgebouw, en het aanleggen van water, elektra en riool.

Wanneer worden de huisjes geplaatst?
De eerste 3 huisjes zijn inmiddels geplaatst. Ze worden steeds elders door een professionele bouwer in een hal gebouwd en worden daarna in zijn geheel met een dieplader vervoerd en met een grote kraan op hun plek gezet. De laatste 2 huisjes volgen in de laatste week van februari en half juli.

Kan ik op de hoogte gehouden worden?
Zeker, we hebben een WhatsApp groep waarin we belangrijke momenten delen die soms ook mogelijk voor wat overlast voor onze buren kunnen zorgen. De groep is ook toegankelijk voor mensen die om andere redenen graag op de hoogte gehouden worden. Mail ons even op welkom@kleingroenrijk.nl en we voegen je graag toe.

HUISJES

Hoeveel huisjes komen er?
Er komen vijf huisjes. Daarnaast staat er een bijgebouw in het midden (ook van hout) waar we spullen zoals wasmachines, een vriezer, grote keukenapparatuur en spelletjes met elkaar delen.

Hoe groot zijn de huisjes?
Drie huisjes zijn iets kleiner dan 50m2 en twee huisjes zijn tegen de 70m2. En hoewel er dus 3 officieel tiny houses zijn, noemen we ze zelf niet zo. Compacte woningen of gewoon kleine huisjes past beter vinden wij, omdat bij tiny houses vaak aan zo’n 20 m2 wordt gedacht. Overigens zijn deze maten wel de buitenmaten van de huisjes. Omdat we met natuurlijke materialen isoleren, gaat er nog zo’n 20% aan buitenmuur vanaf, wat de gebruiksoppervlakte van onze huisjes 40 tot 57 m2 maakt.

Hoe lang blijven de huisjes staan?
10 jaar, zoals afgesproken in het principeakkoord.

Hoe zien de huisjes eruit?
De huisjes zijn allemaal van hout (3 houtskeletbouw en 2 CLT) en lijken qua look en feel op elkaar. Toch hebben ze allemaal hun eigen karakter. De huisjes worden gebouwd met natuurvriendelijke materialen en worden zeer goed geïsoleerd (op of boven de BENG eisen). Vier huisjes krijgen één verdieping en één huisje twee verdiepingen. In ons missie en visie document leggen we nog wat meer uit.

HET TERREIN

Blijft het sportveld bestaan?
Zeker, de voorste ~80 meter (van de ~120) blijft zoals het is. Klein Groenrijk komt namelijk op de achterste 40 meter van het sportveld (gemeten vanaf de boomgrens). Overigens zijn er wel plannen om ook het voorste deel mooier en leuker te maken. Een werkgroep uit het dorp pakt dit op (woordvoerder hiervan is Jan Bol).

Hoe komt het terrein eruit te zien?
We zien een groen, natuurlijk en sfeervol terrein voor ons. Midden achter op het terrein staat het gemeenschappelijk gebouw. De hoofdingang komt richting de achterkant van het zandpad. Rondom het bijgebouw komen de vijf houten huisjes. We gaan veel eetbaar groen aanplanten. We willen geen schuttingen plaatsen, maar hier en daar wat struikjes plaatsen voor wat meer privacy. Het terrein wordt autovrij. De paden worden bij voorkeur half verhard.

Wat gebeurt er met het terrein na 10 jaar?
De vergunning wordt verleend voor een periode van 10 jaar. Na die 10 jaar moeten de huisjes weer weg. Omdat de huisjes verplaatsbaar zijn, hopen we tegen die tijd een mooie nieuwe plek voor Klein Groenrijk te vinden. Het achterste deel van het sportveld wordt dan indien gewenst weer door Klein Groenrijk in de oude staat opgeleverd.

Waar komt het voedselbos?
Het échte voedselbos is al gestart, op het terrein schuin achter het sportveld. Daar staan sinds vorige winter al meer dan 2.000 boompjes die de bodem verbeteren. Deze winter planten we zo’n 100 fruit- en notenbomen aan. Tussen de huisjes komt ook veel eetbaar groen, maar een echt voedselbos kunnen we dat niet noemen.

Is het voedselbos openbaar toegankelijk?
Ja, iedereen mag op het perceel achter het sportveld (zie Google Maps) tussen zonsopkomst en zonsondergang rondwandelen of bijvoorbeeld lekker relaxen op één van de bankjes.

DE BEWONERS

Wie zijn de bewoners van Klein Groenrijk?
We stellen ons graag aan jullie voor op deze pagina.

Zijn er nog plekken beschikbaar op Klein Groenrijk?
Nee, de vijf plekken zijn al enige tijd vergeven. Er is een mogelijkheid om je op de reservelijst te laten zetten, voor als er iemand weggaat.

Wie kan zich aanmelden voor de reservelijst als potentiële bewoner?
Iedereen die blij wordt van onze visie en ambitie en waarvoor deelname financieel haalbaar is, kan zich aanmelden als potentiële bewoner.

KLEIN GROENRIJK – ALGEMEEN

Wat is het idee achter Klein Groenrijk?
Klein en duurzaam wonen, in verbinding met elkaar en met de natuur. Een plek waar wonen, voedsel verbouwen, sociale activiteiten en natuurversterking samengaan. De huisjes zijn allemaal van hout, zijn met natuurvriendelijke materialen gebouwd en allemaal erg goed geïsoleerd. Zie ons visiedocument voor meer info.

Is Klein Groenrijk zelfvoorzienend/off-grid?
Nee we zijn niet off-grid, ook al was die wens er wel in het begin. Er is inmiddels een riool-, water- en elektra-aansluiting. We kwamen erachter dat deze optie meestal duurzamer is. Vooral wanneer, zoals bij ons, de hoofdaansluitingen al dichtbij aanwezig zijn. We zullen wel vrijwel al onze elektriciteit zelf opwekken, regenwater opslaan en hergebruiken en gaan (groten-)deels ons eigen voedsel verbouwen.

Ik wil graag helpen of doneren. Kan dat?
Absoluut, we organiseren vaak activiteiten in het voedselbos. Laat ons via mail weten dat je graag komt helpen, of hou onze website in de gaten. Aanmelden voor de nieuwsbrief kan ook.

Hoe kan ik met jullie in contact komen?
Door te mailen: welkom@kleingroenrijk.nl. En tijdens de bouwfase zal er voor buurtgenoten ook een Whatsapp groep zijn waarin we informatie delen over activiteiten.

Andere vragen? Bekijk ons visiedocument of mail naar welkom@kleingroenrijk.nl.