Categorieën
Klein Groenrijk

Een terugblik op onze allereerste plantdagen

Op 15 en 26 februari organiseerden we bij Klein Groenrijk onze allereerste plantdagen. Met een handjevol súper enthousiaste vrijwilligers trotseerden we de kou, hadden fijne gesprekken en plantten we ruim 1500 boompjes.

Van weiland naar voedselbos
Achter het sportveld waar Klein Groenrijk gaat komen, ligt een prachtig, langgerekt stuk weiland. Eigenaren Ton & José zouden het fantastisch vinden als de natuur hier kan floreren. En wij zouden het fantastisch vinden om hier een voedselbos aan te leggen. Zo gezegd, zo gedaan: de eerste boompjes trotseren intussen het grasland. Maar een weiland omtoveren tot heus voedselbos, dat is flink wat werk. En dus organiseerden we op twee koude maar zonnige februaridagen, onze eerste plantdagen.

1500 boompjes geplant
We waren ontzettend blij met alle mensen die ons kwamen helpen. Want we hadden duizenden boompjes die de grond in mochten! Deze kregen we onder andere van projecten die boompjes over hadden, en door mee te doen met de oogstdagen van MeerBomenNu. Tijdens deze oogstdagen hielpen we mee om boompjes te oogsten uit De Gement bij Den Bosch die anders gekapt zouden worden, en van Landgoed Coudewater waar een woonwijk gebouwd wordt. Zo geven we ze een tweede leven. Door de vele handen die licht werk maakten op onze plantdagen, lukte het ons om in twee dagen ruim 1500 boompjes in de grond te zetten.

Een windhaag en een ‘bossig’ weiland
Deze boompjes zijn verdeeld over een windhaag, die ons toekomstige voedselbos moet beschermen tegen de snijdende winterwind en de uitdrogende zomerwind. En over de rest van het land, waar ze kriskras door elkaar uitgeplant zijn. Hierdoor wordt de bodem alvast lekker ‘bossig’ gemaakt voor de fruitbomen die het volgende plantseizoen de grond in gaan. 

Een hoop te leren voor de kindjes
Ook de allerkleinste waren van harte welkom om te komen helpen tijdens de plantdagen. Velen van hen pakten enthousiast de spade op en staken deze met alle kracht die ze hadden in de aarde. Met wat hulp van ouders en vrienden glimden ze van trots als ze hun ‘eigen’ boompje geplant hadden. Ágnes van de Voedselboskabouters leerden hen ook hoe ze zelf vuur kunnen maken met echte vuurstenen. En hoe ze de walnoten van hun harde schil konden ontdoen met zoiets simpels als een platte steen. Wij genoten er van om te zien hoe blij onze kleine bezoekers werden van een dagje in de natuur.

Wil je vaker komen helpen?
Er is nog zat te doen! Dus als je het leuk vindt om nog eens te komen helpen in ons voedselbos, neem dan een kijkje op onze voedselbos pagina.